Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Vertaus kymmenestä morsiusneidosta

 

Matt. Luku 25:1

"Silloin taivasten valtakunta on verrattavissa kymmeneen morsiusneitoon, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät sulhasta vastaan.

2. Viisi heistä oli tyhmää ja viisi viisasta.

3. Tyhmät ottivat lamppunsa mutta eivät ottaneet öljyä mukaansa.

4. Viisaat sitä vastoin ottivat lamppujensa lisäksi astiat, joissa oli öljyä.

5. Sulhasen viipyessä he kaikki tulivat unisiksi ja nukkuivat.

6. Mutta keskellä yötä kuului huuto: 'Sulhanen saapuu! Menkää häntä vastaan!'

7. Silloin kaikki nuo neidot heräsivät ja panivat lamppunsa kuntoon.

8. Tyhmät sanoivat viisaille: 'Antakaa meille öljyänne, sillä meidän lamppumme sammuvat.'

9. Mutta viisaat vastasivat: 'Emme voi! Ei se riitä meille ja teille. Menkää myyjien luo ja ostakaa itsellenne.'

10. Mutta kun he olivat lähteneet ostamaan öljyä, sulhanen tuli. Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häihin, ja ovi suljettiin.

11. Myöhemmin toisetkin neidot tulivat ja sanoivat: 'Herra, Herra, avaa meille!'

12. Mutta hän vastasi: 'Totisesti minä sanon teille: minä en tunne teitä.'

13. Valvokaa siis, sillä te ette tiedä päivää ettekä hetkeä(34)."

 

 

(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Matt. 25:1-25:13)

 

Vertaus kymmenestä neitsyestä

 

1.Vertauksen pääajatus on, että meidän tulee valvoa ja olla valmiit Jeesuksen paluun varalta. Jakeessa 13 on koko vertauksen avainsana. Valmistautuminen on välttämätöntä, sillä tulee aika, jolloin siihen ei enää ole tilaisuutta. Ovi suljetaan. Seurakunta odottaa, että Jeesus tulee pian eikä joskus hamassa tulevaisuudessa. Meidän tulee olla aina valmiit kohtaamaan hänet. Vertaus osoittaa myös tosikristittyjen ja nimikristittyjen välisen eron. Sana "silloin" viittaa edellisen luvun lopussa mainittuun ajankohtaan. Tavallisesti hääkulkueessa oli kymmenen lamppua. Lamput muistuttivat enemmänkin soihtuja, sillä ne oli kiinnitetty keppien päihin.

2.Tyhmyys tai ymmärtäväisyys ilmenee siinä, otettiinko mukaan öljyä vai ei. Kysymys ei ollut siitä, oltiinko hyviä vai pahoja, vaan siitä, oltiinko tyhmiä vai ymmärtäväisiä. Häiden jälkeen juhlat kestivät seitsemän päivää, jos morsian oli neitsyt. Jos hän oli leski, juhlat kestivät kolme päivää. Juhlat pidettiin morsiamen isän talossa. Häiden jälkeen sulhanen vei morsiamen juhlallisin menoin kotiinsa. Tämä tapahtui illalla tai yöllä. Monet sukulaiset ja ystävät seurasivat heitä, ja morsiamen kotoa tulevien lisäksi tuli sulhasen kotiväki heitä vastaan ja toivotti heidät tervetulleiksi. Vertauksen neitsyet olivat odottamassa sulhasta kotiin. He eivät tienneet täsmälleen, milloin hääkulkue saapuisi, ja siksi he odottivat usein tiellä tai jossakin tien varrella olevassa talossa.

3.Kukaan ei varmaan toimisi näin tyhmästi, mutta tämä on vertaus. Jeesuksen täytyi sanoa näin korostaakseen sitä, miten tyhmiä me saatamme olla. Se, että heillä ei ollut öljyä, tarkoittaa että heillä oli ainoastaan lampussa oleva öljy (j. 8). He tiesivät, että öljyä tarvittaisiin.

4.Ymmärtäväisillä oli mukanaan vara-astia, ja se osoittautuikin tarpeelliseksi.

5.Ihminen voi olla unelias ennen nukahtamista ja nukuttuaan (Snl 6:10). Nukahtamisessa ei ollut mitään väärää. Jos tyhmät olisivat olleet täysin valveilla, se ei olisi kuitenkaan auttanut heitä, koska heillä ei ollut öljyä. Vertauksen pääajatus ei ole valvominen, vaan valmistautuminen. Odottamaton viivytys koitui uskon koetukseksi. Meistä voi tuntua, että Jeesus viivyttelee, mutta hän tulee oikeaan aikaan.

6.Koko kylä oli yleensä jalkeilla saattamassa hääparia heidän uuteen kotiinsa. Hääpari kulki mielellään pisintä reittiä saadakseen mahdollisimman paljon onnentoivotuksia. Tällä kertaa kulkue tuli tavallista myöhemmin, mikä selittää uneliaisuuden. Tulo tapahtui morsiusneidoille täysin yllättäen, 1 Tess 5:2. Keskiyön aika oli mitä sopimattomin hetki vuorokaudesta sille, jonka olisi pitänyt hankkia jotakin, mitä häneltä puuttui.

7.Molemmat ryhmät olivat paluun hetkeen saakka täysin samanlaisia. Kaikki heräsivät ja alkoivat laittaa lamppujaan kuntoon. Se oli henkilökohtainen valmistautuminen - he laittoivat kuntoon lamppunsa. Lamput eivät olleet palaneet koko iltaa. Nyt ne tuli sytyttää antamaan valoa saapuvalle hääparille. Lampun sydän, joka ei ole aivan kuiva, voi palaa kirkkaasti jonkin aikaa, mutta sitten se sammuu. Näin luultavasti kävi tyhmille neitsyeille. Kaikki luulivat olevansa valmiita, mutta eivät olleetkaan.

8.Lamput valaisivat vielä, mutta öljyä on lisättävä ennen kuin lamppu sammuu. Syytä tyhmään käyttäytymiseen ei ole selitetty.

9.Kun ymmärtäväiset kieltäytyivät antamasta öljyä, se ei johtunut haluttomuudesta auttaa tai itsekkyydestä. He eivät voineet auttaa. Oli liian myöhäistä laittaa lamppuja kuntoon, ja vaikka he miten mielellään olisivat tahtoneetkin, he eivät voineet auttaa. Kenelläkään ei ole enempää hengellistä voimaa ja armoa kuin hän itse tarvitsee oman tehtävänsä suorittamiseen. Jokaisen on kannettava oma kuormansa. Jumalan armo on koettava henkilökohtaisesti. Sen, joka haluaa kohdata Jeesuksen tarvitsematta pelätä, on itse valmistauduttava henkilökohtaisessa uskossa ja odotuksessa.

10.Jeesuksen mainitsema ovi - pelastuksen ovi - suljetaan ikuisiksi ajoiksi. Se ovi oli avoinna Aaronille, kun hän oli langennut epäjumalanpalvelukseen, Daavidille hänen tehtyään syntiä ja Pietarille hänen kiellettyään Jeesuksen. Nyt se suljetaan ainiaaksi. Ymmärtäväiset menivät "hänen kanssansa" häihin. Jeesus on sanonut, että hän tahtoo niiden, jotka Isä on hänelle antanut, olevan hänen kanssansa, Joh 17:24.

 

sivun alkuun

 

©2019 Kymmenen kertaa kymmenen - suntuubi.com