Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Vertaus kadonneesta hopearahasta

Kadonnut hopearaha

 

Luuk. 15:8. 

"Tai jos naisella on kymmenen hopearahaa ja hän kadottaa niistä yhden, eikö hän sytytä lamppua, lakaise taloa ja etsi huolellisesti, kunnes löytää sen?

9. Ja löydettyään sen hän kutsuu koolle ystävättärensä ja naapuritalojen naiset ja sanoo: 'Iloitkaa kanssani, sillä minä löysin rahan, jonka olin kadottanut.'

10. Minä sanon teille: samoin on Jumalan enkeleillä ilo yhdestä syntisestä, joka tekee parannuksen."

 

 

(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Luuk. 15:8-10)

 

8.Rahat ovat voineet olla tavallisia, mutta on myös mahdollista, että tässä viitataan pääkoristeeseen, jota naimisissa olevat naiset pitivät ja joka oli valmistettu kymmenestä ketjuun kiinnitetystä hopearahasta. Tytöt tapasivat säästää vuosia saadakseen sellaisen, ja siitä tuli lähes vihkisormukseen verrattava kalleus. Pääkoriste oli omaisuutta, jota ei voitu ottaa naiselta edes velan maksuksi. Hopearaha oli saman arvoinen kuin roomalainen denari, työmiehen päiväpalkka. Taloissa oli pimeää, joten rahan etsiminen oli kuin neulan etsimistä heinäsuovasta. Maalattia oli peitetty kuivatulla kaislalla, ja pieni raha saattoi helposti kadota.

9.Tässä kehotetaan uudelleen fariseuksia ja kirjanoppineita iloitsemaan, kun kadonnut on löydetty. Kielikuvat eroavat toisistaan sikäli, että lammas meni itse omasta tahdostaan pois, mutta nainen kadotti rahan.

10.Yksikään fariseus ei ajatellut Jumalasta tällaista. Sanonta "Jumalan enkeleillä" voi kuvata joko enkelien iloa tai Jumalan iloa, mikä ilmenee enkelien läsnäolona. 

 

 

©2019 Kymmenen kertaa kymmenen - suntuubi.com